Ovce i Koze

Zašto je električna mreža za ovce bolja od obične ograde – čobanice/pastirice?

Mreža za ovce je za razliku od obične električne ograde, gušća, što je očigledno i to povećava sigurnost celog stada koza ili ovaca ili jata živine. Sastoji se od horizontalnih i vertikalnih polimernih niti međusobno upletenih zajedno sa provodnikom, licnama od nerđajući čelika, odnosno inoxa. Okca u mreži su mala, odnosno, razmak upletenih niti po horizontali i vertikali je mali, što sprečava prolazak životinja ili zaglavljivanje glave, a to je prvenstveno važno za jagnjad, jariće, piliće. Pored toga, donji deo mreže ide uz tlo, što sprečava provlačenje životinja.

Koje sve životinje možemo ograđivati električnim mrežama?

Postoje razne vrste i veličine mreža, odnosno, postoji mreža koja je pogodna za svaku životinjsku vrstu zasebno, a postoje i one univerzalne. Ako želite da brzo i lako ogradite pašnjak ili dvorište za Vaše životinje ili ako želite da ih zaštitite od divljih životinja.

Životinje koje imaju debelo krzno ili perje, kao što su ovce, koze i živina, njih je najjednostavnije zaštiti električnom mrežom, osim njih, možemo ograditi pse, mačke ili zečeve. Isti princip važi i kada je u pitanju odbijanje divljih životinja kao što su divlje svinje, lisice, vukovi, šakali.

Tako da, prema različitim domaćim ili divljim životinjama, imamo različite vrste/tipove mreža:

  • Male mreže – predviđene za koze sa jarićima i ovce sa jaganjcima,
  • Mreže protiv divljač,
  • Mreže za živinu.

Mreže za ovce i koze

Mreže za ovce i koze su kompleksnije ograde, jer su koze i ovce manje osetljive na strujni udar u odnosu na druge životinje, na primer, krava ili konj. Zbog gustog krzna ili runa koje štiti od strujnog udara, za koze i ovce je potrebna jaka električna ograda, odnosno, mreža sa jakim električnim aparatom – pastiricom ili čobanicom od 230V ili 12V.

Slično tome, koze i ovce, prirodno su otpornije i žilavije od drugih životinja, tako da ih može odvratiti samo električna mreža opremljena električnim pastirom – čobanicom ili pastiricom visokih performansi. Imajte na umu da dužina ograde za ovce i koze, i gustina vegetacije na zemljištu takođe zahtevaju upotrebu moćnog električnog pastira – čobanice / pastirice.

Horizontove male mreže ima odličnu provodljivost od 1,15 Ohm/m (0,29 Ohm/m Turbomaks), što vam omogućava da povežete više mreža sa jednim uređajem i tako ogradite veću površinu za Vaše životinje. Dakle, mreže za male preživare visoke provodljivosti obezbeđuju optimalnu sigurnost u stadu.

Mreže za divlje životinje

Mreže za divlje životinje, odnosno za zaštitu od divljih životinja kao što su lisice, vukovi, divlje svinje, mogu se koristiti u šumama i na otvorenim poljima.

Mreže protiv divljih životinja su više od mreža za ovce, koze ili živinu. Najviša mreža za divlje životinje u našoj ponudi je 170cm visine i nudi efikasnu zaštitu od napada vukova. Efikasnost takvih mreža može se povećati dodavanjem barijere u vidu trake na gornji red, tako da je prepreka vidljivija izdaleka.

Mreže za živinu

Mreže za živinu, koje su takođe deo naše ponude, odlična su ograda ili zaštita za patke, guske, ćurke ili kokoške, i druge vrste malih životinja. Gusto upletena mrežna okna za živinu obezbeđuju da živina ne može da se provuče kroz ogradu, a odgovarajuća visina ovih mreža sprečava životinje da je prelete. Mrežu možete koristiti i samo kao mehaničku zaštitu za svoje životinje, bez struje, odnosno bez povezivanja sa pastiricom / čobanicom. Elektrifikacijom mreže za živinu vodimo računa i o odbrani od drugih životinja koje imaju ulogu napadača ili štetočine. Kao i kod mreža za koze i ovce, mreže za živinu ćete takođe morati da povežete sa jačim električnim pastirom, jer perje živine ima izolacioni efekat, čak i tanke, rožnate noge ometaju provodljivost. Postavljanje i korišćenje mreža za živinu je izuzetno jednostavno, a neophodno održavanje je pre izuzetak nego pravilo, osim ako mreža nije elektrificirana i potrebno je samo proveriti napon.

 

 

Šta je važno prilikom kupovine električne mreže za ovce ili neku drugu stoku?

Pre nego što se odlučite za kupovinu bilo koje električne mreže, preporučujemo Vam da prvo proverite koja visina bi zadovoljavala vaše potrebe, odnosno, koji je model električne mreže najbolji naspram vrste i veličine životinja koje želite da ogradite. Mreže koje imamo u ponudi, dostupne su u visini od 90cm do 120cm za male preživare (koze, ovce), 105cm za živinu (kokoške, piliće, patke, ćrke, guske, morke) i od 90cm do 170cm mreže protiv divljači (lisice, vukova, divljih svinja, šakala). 

Osim vrste i veličine Vaših životinja koje želite da ogradite, takođe je bitno da poznajete teren gde će se one nalaziti ograđene. Pre kupovine obavezno proverite teren predviđenog pašnjaka ili ispusta. Da li će Vaš pašnjak biti postavljen na mekanom, travnatom tlu ili kamenitom ili peskovitim? Sve električne mreže koje proizvodi Horizont Agrar su već povezane sa izolovanim stubovima koji na dnu imaju jedan ili dva šiljka koje zabadate u tlo prilikom postavljanja. Ako je tlo kamenito, savetujemo Vam da koristite mrežu čiji stubovi imaju jedan šiljak,  dok je za peščano tlo ili livade na mekanom tlu, bolji izbor  štap sa duplim vrhom odnosno šiljkom.

 
 

Koje su prednosti Horizont Agrar mreža za električnog pastira/pastiricu?

Prednosti Horizont električnih mreža, pored brzog procesa montaže i demontaže, sve električne mreže imaju spojku od nerđajućeg čelika za brzo i jednostavno povezivanje više mreža zajedno. Horizont električne mreže su izuzetno izdržljive, i visokog kvaliteta. Pre svega, bezbedni su i za ljude i za životinje, što obezbeđuje usklađenost sa bezbednosnim standardima. Izolovani delovi su u kontrastnim bojama. “Horizont Agrar” je firma iz Korbaha, Nemačke koja je svesna da samo striktno poštovanje važećih i najviših standarda može stvoriti sveobuhvatna i pre svega bezbedna rešenja koja će vlasnicima i ljubiteljima životinja olakšati svakodnevni rad. Ako još uvek ne znate koja vrsta električne mreže je prava za Vas, slobodno nas kontaktirajte, rado ćemo Vas posavetovati i pomoći.