Goveda, Konji, Ovce i Koze

Mašinica za šišanje – sve šta treba da znate o njoj!

Zašto šišamo životinje?

Postoje neke zablude da šišanje dlake, krzna ili vune nije potrebno, jer životinje same to menjaju. Međutim, to nije baš tako. Pripitomljavanjem, životinje smo uzgajali prema svojim potrebama i uslovima. Na primer; ovce nam daju meso, mleko i vunu. Više nemaju iste sposobnosti menjanja vune kao pre pripitomljavanja i selekcije za uzgoj.

Zašto se svaka životinjska vrsta šiša?

Mašinica za šišanje ovaca

Source: Heiniger Shearing – Australia & New Zealand

Gotovo sve rase ovaca treba šišati. Zimi vuna služi za grejanje i neophodna je za prezimljavanje, leti je obrnuto, ovci je izuzetno vruće ispod runa, pogotovo kad upekne +40°C. Razna prljavština s kojom ovce dolaze u kontakt može se uvućiu vunu i uzrokovati iritaciju i razvoj bolesti ili infekcije.

Ovce se šišaju sezonski, dva puta godišnje, u proleće i jesen, kada su temperature dovoljno visoke. Topliji dani takođe povoljno utiču na smanjenje nakupljanja lanolina na makazama. Bez obzira na godišnje doba šišanja ovaca HEINIGER električnim makazama može biti odličan izbor.

Mašinica za šišanje pasa

Naši kućni ljubimci zahtevaju odgovarajuću frizuru prema rasi (koker španijel, pudla, maltezer…) za izložbene svrhe. U letnjim mesecima, međutim, možemo spasiti pse od nepotrebnog toplotnog udara. Pritom pazimo da tokom šišanja ne skinemo poddlaku, već samo gornju dlaku.

Možete birati između Heiniger MIDI (za veće rase) i MINI (za manje rase ili za teško dostupna mesta) za šišanje područja oko repa, očiju i šapa. Za ostale delove tela dostupni su i SAPHIR BasicCord ili Style modeli s nešto širom oštricom.

Mašinica za šišanje konja

Konji sa srednjom ili visokom aktivnošću zimi trebaju prvo šišanje u oktobru(i tamo sve do februara), kada počinju puštati ​​zimsku dlaku zbog čega se povišeno znoje. Budući da se konji ne mogu brzo sušiti, skloni su prehladama, jer im je potrebno više vremena da se osuše kad puste zimsku dlaku.

Skidanjem zimske dlake električniom mašinicom za šišanje “Progress” ovi problemi će nestati. Tu su i prednosti svakodnevne nege konja. Trkačke konje šišamo cele godine, uklanjanjem zaštitne zimske ili letnje dlake, međutim, ne zaboravite na odgovarajuće prekrivače, odnosno štalsku ili padok ćebad.

Mašinica za šišanje goveda

Jedina potreba za šišanjem goveda je u području vimena i bočne strane trbuha, te između repa i zadnjih nogu. Goveda se šišaju uglavnom za razne stočarske izložbe ili sajmove. Ovaj posao će biti olakšan s električniom mašinicom za šišanje goveda “Heiniger Xplorer“, koje se mogu koristiti i za konjie uz prethodnu zamenu noža i češlja.

Kako započeti šišanje životinja?

Svaka životinjska vrsta ima malo drugačije postupke, ali osnovni principi ostaju isti:

 1. Na internetu ima puno video sadržaja te pogledajte primere.
 2. Pre šišanja vežbajte smirenost, poslušnost i upoznavanje životinja sa mašinicom za šišanje. Kada su u pitanju ovce, naučite pravilne tehnike obaranja ovaca na tlokako bi bile manje pod strsom.
 3. Kada prvi put šišate životinje, poželjno je uz sebe imati nekog iskusnijeg, osobu koja će vas voditi kroz procese ili savetovati.
 4. Nabavite odgovarajuće električne makaze, odnosno mašinicu za šišanje.
 5. Odaberite odgovarajući nož prema vrsti životinje i mašinici za šišanje.
 6. Pre šišanja, dlaku ili vunu održavajte što je moguće čišćom i suvljom. Nikada ne šišajte mokru dlaku električnom mašinicom za šišanje!
 7. Pazite da ne povredite životinju. Većina povreda nastaje zbog nedostatka iskustva u šišanju, jurnjavi, naglim pokretima životinja i neadekvatnoj opremi.
 8. Potezi mašinicom trebaju biti ujednačeni i ravni, a oštrica paralelna s kožom, blago prislonjena.
 9. Ne zaboravite naneti ulje prema preporuci proizvođača na označene delove mašinice za šišanje, pre upotrebe i na svakih par minuta tokom šišanja kako se ne bi mašinica za šišanje pregorela.
 10. Noževe treba redovno čistiti četkom ili još bolje, izduvati kompresorom.
 11. Očistite i podmažite mašinicu za šišanje prema preporukama proizvođača i SLUŠAJTE mašinicu za šišanje tokom rada, po zvuku ćete čuti da li nešto nije u redu.

Sada kada znate zašto se životinje šišaju i imate neke smernice za početak, dopustite nam da vam pomognemo s pravim odabirom Heiniger električnih makaza za šišanje.

Odaberite adekvatne električne makaze za šišanje – mašinicu za šišanje

Baterijske, električne ili akumulatorske mašinice za šišanje životinja?

Heiniger baterijske mašinice za šišanje, omogućuju nam slobodu tokom rada, jer nas u radu ne ometa kabel. Plus su prikladne za plašljive životinje jer proizvode manje zvuk. Akumulatorske mašinice za šišanje omogućavaju od 80 do 120min neprekidnog rada i brzo punjenje za manje od 60min.

U slučaju da šišate puno životinja u jednom danu i imate mogućnost priključivanja na mrežni napon od 230 V, preporučujemo Vam električne makaze za šišanje Heiniger Evo ili Heiniger One. Ostale električne makaze za šišanje su predviđene samo za manje šišanje u toku dana, u suprotnom, mašinica se može pregrejati ili pregoreti.

Za šišanje ovaca imamo i akumulatorske mašinice S12, koje se spajaju na 12V bateriju (50Ah). Iznimno su prikladne na terenu jer omogućavaju vreme rada od 4 do 5 sati.

Švajcarska firma Heiniger nedvosmisleno je jedan od sinonima za kvalitet u području šišanja životinja. Klučne karakteristike proizvoda su: jednostavnost korištenja, brzina šišanje i izdržljivost.

Kako odabrati adekvatne noževe i češljeve?

Kod odabira noževa najvažnije je, bez obzira na vrstu životinje koju šišamo, da su češalj i nož uvek čisti, oštre i dobro podmazani.

Ovce i koze

Sve mašinice za šišanje imaju nož (gore) i češalj (dole).

Češalj je duži donji deo po kojem šeta nož, gornji deo, češalj klizi po telu i odvaja vlakna vune. Takođe ravna vunu prema gore, što olakšava šišanje. Češljevi se razlikuju po širini, debljini, poravnanju vrhova, obliku te broju i dužini zuba.

Zakrivljeni vrhovi omogućavaju bolji pristup debljim i grubljim vunama te su napravljeni da više vune uhvate u jednom potezu šišanja. To znači da nam je potrebno manje zamaha, poteza da završimo šišanje nego kod noževa s ravnim vrhom. Ravni zubi češlja drže ravnomjerniji razmak i manje hvataju u jednom potezu.

Na levoj slici je nož sa zakrivljenim vrhovima, a na desnoj nož s ravnim vrhovima.

Češalj ima 9 ili 13 zubaca, što više zubaca ima, to je šišanje preciznije, a samim time i nešto sporije.

Češljevi mogu biti tanki (3 mm), srednji (4 mm i 5 mm) i debeli (6 mm i 7 mm) odnosno, dužina dlake nakon šišanja može biti dužine od 3mm do 7mm. Za ovce s čistom, otvorenom vunom koriste se tanji češljevi. Najčešće se koriste češljevi srednje debljine, jer su prikladni za gotovo sve vrste vune. Češljevi pune debljine imaju nešto deblje zupce, a time i duži vijek trajanja, jer se mogu oštriti nekoliko puta, oni takođe imaju uže zupce i omogućavaju lakši ulazak u vunu.

Svaka vrsta noža ima prednosti i mane, ne postoji univerzalno mišljenje o tome koji je najbolji. Nema ništa loše u noževima s ravnim vrhom jer su jednostavni za korištenje i smanjuju mogućnost posekotina, također su prikladniji za početnike. Gornji noževi imaju 4 zuba. Što je nož deblji, to je kvalitetniji i može se više puta oštriti.

 

 

Goveda i konji

Mašinice za šišanje goveda i konja takođe imaju češalj i nož. Donji, češalj – onaj koji je bliži koži na životinji i fiksiran je za kućište mašinice. Gornji, nož, se ipak pomiče, odnosno klizi po donjem delu, češlju uz pomoć elektromotora. Razmak, pritisak između češlja i noža podešava se štelujućom glavom.

Heiniger set češlja i noža ima brojeve 31F/15, 31/15 ili 31/23, odnosno, to su oznake za broj zubaca na češlju i nožu, a oni omogućuju precizno sečenje dlake 1-2 mm ili 2-4 mm.

Male životinje

“Saphir” univerzalni noževi prikladni su za šišanje malih životinja. Na noževima ćete primijetiti brojeve #40, #10, #8.5, #5, #4F. Veći broj predstavlja kraće šišanje dlake. Dakle, broj #40 namenjen je veterinaru za brijanje životinje. U donjem dijelu je upisana dužina dlake u mm koja ostaje nakon šišanja.

Povoljno rješenje je da sami šišate svoje životinje, time ćete uštedeti mnogo novca na redovitoj nezi vaših ljubimaca.

Švajcarski kvalitesigurna upotreba i preciznost, su osnovne karakteristike Heiniger mašinica za šišanje. Šišanje životinja će biti manje naporno, a vi ćete nakon posla biti odmorniji i zadovoljniji, kao i vaše životinje.